Ramazanda Uyumak


Hangimizin uygulamadığı yöntemdir ki? Özellikle hava sıcaklıklarının 40 derecenin üstüne çıktığı ve nemin insanı boğarcasına bunalttığı günümüzde zamanın geçmek bilmemesi ve hızla sıvı kaybı yaşamak gerçekten oruçluyken insanı daha çok zorlayan şartlar. Bu durumdan bir az olsun kurtulmak ve bir kaç saat daha zaman geçirmek adına çoğumuz gündüzleri uyumayı ve işlerimizi daha çok gece halletmeyi düşünürüz. Oysaki bu durumunun yol açtığı çok sakıncalı sağlık sorunları varmış.

Yeni okuduğum bir habere göre gece sahurda bolca yemek ve sıvı tüketerek gündüzleri geç saate kadar uyumak insan metabolizmasının yavaşlamasına ve kilo almanın artmasına neden oluyormuş. Yani oruçluyken zamanın hızlı geçmesini sağlamak amacıyla gündüzleri uyuyarak geçirmek istersek sağlığımızdan olma riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Uzman diyetislerden Nuray Damla'nın yaptığı açıklamaya göre oruçluyken gündüz geç saatlere kadar uyumak uyuşukluk ve vücut yavaşlamasına neden oluyormuş.

Diğer yandan sahura kalkmak da son derece önemliymiş. Özellikle sahur yapmadan oruç tutmak kilo kaybettirmek yerine tam tersine kilo aldırabilecek bir şeymiş. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen kilo değişiklikleri sadece aşırı yemek tüketmekle değil, aynı zamanda düzensiz beslenmeden de kaynaklanabilmektedir. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda hayatımıza bazı değişiklikleri getiren ramazan ayında bu ani değişimlere kolay uyum sağlama açısından aşırı her şeyden kaçınmak önemli.

Hem vücut kiloları açısından hem de metabolizmanın sağlığı açısından düzenli ve sağlıklı bir ramazan geçirmek isteyen herkesin günlük aktivitelerinden geri kalmadan, her zamanki yaşantısını uygulaması ve aşırı yemeklerin yanında düzensiz beslenmeden de uzak durulması tavsiye ediliyor.